Eskalopki w sosie śmietanowo-ziołowym
Eskalopki z kurczaka w sosie śmietanowo ziołowym firmy Knorr |
Wspominałem kiedyś na blogu o udanym produkcie jakim był Barszcz Czerwony. Dziś chciałbym napisać kilka ciepłych słów o Eskalopkach z kurczaka w sosie śmietanowo-ziołowym produkcie będącym jednym z wielu Fixów firmy Knorr.
Cenię tę potrawę za to, że tak łatwo i szybko można ją przyrządzić. Jadałem Eskalopki w sosie śmietanowo-ziołowym wiele razy i chcę Wam powiedzieć, że są bardzo smaczne nawet jak na produkt, który pochodzi z paczki. Oczywiście, na całokształt dobrej oceny składa się specyfika dodatkowych składników. Eskalopki robimy z piersi kurczaka odpowiednio pokrojonej w mniejsze kawałki przypominające plastry. Jak wiemy obróbka termiczna kurczaka zachodzi błyskawicznie. Przyrządzamy go na patelni (polecam TEFAL - nie łatwo na nich coś przypalić) i po kilku minutach danie jest w zasadzie gotowe.
Trzeba jeszcze spreparować sos - bazę mamy w torebce. Naturalnie, nie ma w niej śmietany, o którą zadbać musimy we własnym zakresie - polecam świetną polską śmietanę z firmy Piątnica. W kilka chwil i gotowe - mamy sos.
Podsmażone mięso możemy zalać sosem i mieszać od czasu do czasu. Zanim zabierzemy się jednak za wyżej wymienione czynności wstawiamy wodę na makaron i ugotujmy w niej fusli czyli świderki. Bez wątpienie gotowanie makaronu zajmie nam najwięcej czasu, dobrze jest więc zacząć od niego.
Kiedy makaron się ugotuje, nakładamy go na talerz i polewamy obficie przygotowanymi na patelni eskalopkami w sosie śmietanowo-ziołowym. Smacznego.
Danie nad wyraz smaczne i pożywne, z pewnością oszczędzi zachodu, kiedy wrócisz z pracy.
W zasadzie jest tylko jeden mały problem. Knorr wycofał tego fiksa z rynku - co gorsza bez uprzedzenia. Od kilku bez mała tygodni, nie mogę go dostać w żadnej sieci handlowej. Domyślam się, co zaszło, lecz o tym następnym razem - wysłałem oficjalne zapytanie do Knorra (zobaczymy czy ktoś mi odpowie).
Komentarze